Zee Boerderij IJmond geeft zeewier een bijzondere plek in de circulaire economie

Zee Boerderij IJmond geeft zeewier een bijzondere plek in de circulaire economie
solution

Wat is een van de dingen waar Nederland al jaren bekend om staat? Precies, bescherming tegen zeewater. Nu is het tijd voor een bijzondere samenwerking tussen mens en zee! Wij van stichting Zee Boerderij IJmond zetten ons op duurzame, innovatieve manier in tegen water-, lucht- en milieuvervuiling in zeehavens.

Biobased en circulair
Begin 2016 werd Zee Boerderij IJmond opgericht door drie enthousiaste, jonge ondernemers; Berthine Bruijnooge, Nikki Spil en ik, Sjoerd Laarhoven. Door duurzame bewustwording te combineren met drie praktische projecten strijden we gezamenlijk voor een schonere lucht en schoner water. We richten ons op het uitmondingsgebied van Metropoolregio Amsterdam en de verduurzaming hiervan. Dit doen we door het opzetten van kleinschalige zeewierboerderijen, het jutten van plastic en het kweken van paddenstoelen op koffiedik. Door de opvang en het verwerken van reststromen worden duurzame grondstoffen geproduceerd. Zeewierteelt en het gebruiken van reststromen heeft een grote rol in de circulaire, biobased toekomst.

Zeewierboerderijen
Opgeloste voedingsstoffen worden uit het water opgenomen en omgezet tot zeewier. Het zeewier houdt vervolgens CO2 vast, dit wordt dan weer omgezet in zuurstof. Uiteindelijk wordt het zeewier gebruikt als grondstof voor lokale producten. Zeewier werkt zo goed als grondstof door de nutriënten die het opneemt. Zie het als een laatste vangnet voor bijvoorbeeld fosfaat, een essentieel mineraal voor de groei van planten. Eigenlijk is het zeewier dus een biofilter. Ook is het wier goed voor de biodiversiteit in zee, wat weer positief is voor de visserij en maritieme organismen. Het interessante aan wier is dat het zo enorm breed inzetbaar is. Van voedsel tot bio plastic tot energie, maar bijvoorbeeld ook als isolatiemateriaal. Wij geloven dat zeewier een belangrijke rol zal spelen in de circulaire economie die in opkomst is.

Plastic en paddenstoelen
Het plasticprobleem heeft een enorm effect op het macro- en microniveau van het Noorderbuitenkanaal. Plastic wordt niet afgebroken in de natuur, dus blijft het voor eeuwig ronddwalen. De rivieren voeren grootte hoeveelheden plastic naar zee, waar dit wordt opgegeten of opgenomen door zowel dieren als planten. Doormiddel van dagelijkse expedities halen we deze nare vervuiler van de kust en uit zee. Ook de lokale horeca kan zijn plastic bij ons kwijt. Het zeewier en verzameld plastic wordt verwerkt en gebruikt voor lokale producten.

Binnenkort starten we met het ophalen van koffiedik bij horecagelegenheden in de buurt. Deze reststroom zetten we om tot compost die bijzonder geschikt is voor de groei van paddenstoelen. Door provincie Noord-Holland zijn al enkele bunkers aangewezen, hier gaan we de groei starten van de oesterzwam.

IJmond Duurzaam Award
En nu zijn we beloont met een duurzame award! Bedrijven die bijdragen aan de maatschappij verdienen meer aandacht, zo vindt IJmond Onderneemt. Als onderdeel van Omgevingsdienst IJmond richten zij zich daarom op bedrijven in de omgeving die MVO toepassen. Elk jaar rijkt Omgevingsdienst IJmond de IJmond Duurzaam Award uit aan een innovatief bedrijf. De genomineerden voor 2016 zijn Tata Steel, Strandpaviljoen Aloha en natuurlijk Zee Boerderij IJmond. Dit jaar is gekozen voor een nieuw concept, we winnen namelijk allemaal de award. Hiervoor is gekozen omdat de drie bedrijven zo verschillend zijn, maar allemaal erg succesvol duurzaam ondernemen. Want duurzaamheid verdient een plek in de schijnwerpers!


Ben je nieuwsgierig geworden? Bezoek onze website www.zeeboerderij-ijmond.nl.

Heb je vragen? E-mail dan gerust naar het e-mailadres info@zeeboerderij-ijmond.nl en we vertellen je graag meer!

Related SDGs what are SDGs
Read more
There are no matches yet. Match to this solution
No people have been matched yet. Match people here
person

Marjon Leguijt

Community Management

Do you want to comment on this solution?