Zo geef je gebruikte laptops een nieuw leven

Zo geef je gebruikte laptops een nieuw leven
solution

ICT-bedrijven SISO, Scholten Awater en Infotheek willen verouderde laptops inzetten voor vluchtelingen, ouderen en studenten. Dat is de uitkomst van een wedstrijd in Tivoli te Utrecht, waarin zes studententeams hun circulaire businessplan presenteerden aan investeerders.

Per jaar ontstaat 20 miljoen ton e-waste, onder meer door afgedankte laptops. Deze laptops worden aan ‘einde van hun levensduur’ vernietigd, gerecycled of krijgen een tweede leven in ontwikkelingsprojecten. In een circulaire economie bestaat er geen afval. Hoog tijd voor een nieuwe aanpak. Studenten werden door Nederland circulair! uitgedaagd om met een revolutionair plan te komen.

De wedstrijd bestond uit een dragons' den waarin de studenten hun businessplan konden pitchen aan kopstukken van Centralpoint, Scholten Awater, Buyitdirect, Infotheek Groep, SISO en Sims Recycling Solutions. De Provincie Utrecht stelt 1.000 oude laptops en een geldprijs van €1.000 beschikbaar voor het studententeam met het beste plan. Dit zijn de drie geselecteerde teams en hun dragons:

Scholten Awater wil met studenten van de Rotterdam Business School laptops verhuren aan organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen in AZC’s en statushouders. Mensen die een vliegende start kunnen gebruiken als nieuwe Nederlander. De laptops zijn voorzien van applicaties om de Nederlandse taal te leren, te e-mailen, bankzaken te regelen en hun weg vinden te in het openbaar vervoer. Maarten Smulders van Scholten Awater: “Wij richten ons al enige tijd op MVO en circulaire businessmodellen. Dit plan past goed bij de visie van ons bedrijf.”

SISO, het bedrijf dat eerder het Recover-e® programma heeft opgezet, wil samen met studenten van de Universiteit Utrecht computerles aanbieden aan ouderen. Student Livio Bod: “Mijn oma kan niet meer bankieren. Banken sluiten hun kantoren en internetbankieren snapt ze niet. Tegelijk zijn ouderen een risicogroep voor cybercriminelen en kampen ze met eenzaamheid. Daar hebben wij een oplossing voor bedacht.”

Computerles voor ouderen is niet nieuw, maar anders dan bij de meeste lessen krijgen de ouderen hun laptop uit de les mee naar huis. Zo voorkomt SISO dat ouderen thuis niet snappen wat ze op de cursus hebben geleerd omdat de computer er net weer anders uitziet. De cursus is inclusief maandelijks onderhoud en opfrislessen.

Ook Infotheek richt zich op ouderen en studenten, samen met studenten van de Hogeschool Leiden. Hun redenering: ouderen willen best betalen voor een goede cursus in computervaardigheden. En studenten, die het financieel lastig hebben, willen graag computerles geven als dat betekent dat ze in ruil daarvoor een laptop ontvangen.

Alle bovenstaande plannen kunnen worden opgeschaald met aanvoer van meer gebruikte laptops vanuit gemeenten en provincies. Zo kunnen straks duizenden studenten, ouderen en vluchtelingen gebruik maken van het wereldwijde web.

De komende weken werken de studententeams en bedrijven hun businessplan uit. Op 24 januari tijdens het event Circulair Innoveren in het Volkshotel Amsterdam wordt bekend wie de 1.000 laptops en €1.000 wint. Deze wedstrijd is onderdeel van de Circular Laptop Challenge en een initiatief van Nederland Circulair!, een programma van: MVO Nederland, Circle Economy, De Groene Zaak, ClickNL Design, Het Groene Brein en Sustainable Finance Lab.

Meer weten? Neem contact op met Derek Wilson: d.wilson@mvonederland.nl, 06 55100714. (Foto’s door Sebastiaan ter Burg)

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/eba29e330b652311211c1b270d433ee5_large.jpg https://www.circulairondernemen.nl/uploads/9c8c2318c758da867f646d5a8b615371_large.jpg https://www.circulairondernemen.nl/uploads/98254c3a95c84d620b305943131cff68_large.jpg https://www.circulairondernemen.nl/uploads/ca5f93c37d74ba8b55c58f92f170b9c1_large.jpg https://www.circulairondernemen.nl/uploads/0b04b52343155c31ee0a18daa5df7256_large.jpg https://www.circulairondernemen.nl/uploads/4d5fef3d836e3c470997caec4c24b309_large.jpg
Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?