Circular Design Cases: hockeystick

Circular Design Cases: hockeystick
solution

Een team ontwerpstudenten hield bestaande producten tegen het licht en ontwikkelde nieuwe ontwerpen, aan de hand van circulaire ontwerpstrategieën. De ontwerpen van de studenten worden gedeeld aan de hand een serie blogs. De "Circulair design cases" die uit dit project voortkomen zijn onderdeel van CIRCO creating business through circular design.

Ontwerpuitdaging

Hockey groeit aan populariteit onder jongeren, maar tegelijkertijd groeit de hockeystick niet mee. Wanneer iemand op jonge leeftijd begint met spelen, verslijt het gedurende de jaren heel wat hockeysticks. Dit komt niet alleen doordat de stick te klein wordt, maar ook vaak omdat kinderen uitgekeken raken en een ander uiterlijk willen hebben. Na gebruik belanden deze hockeysticks vaak ergens in de bak waarna ze in de vergetelheid raken. De hockeystick is tegenwoordig gemaakt van koolstof- of glasvezel waardoor de stick slecht te repareren en te recyclen is. Tijdens het gebruik slijt de stick waardoor er minder goed gespeeld mee kan worden. Soms breekt een hockeystick helemaal door midden en dan is deze vanwege veiligheidsredenen niet meer te gebruiken. Het is lastig om de deze problemen direct op te lossen vanwege de materiaaleigenschappen en van de hockeystick. Wat wel een interessante uitdaging is om het verschil tussen de gebruiksduur en technische levensduur van de hockeystick te verbeteren. 

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/3b6a477107961a26fa1958eea859c86e_large.png

Concept

Als oplossing voor het personaliseren van de hockeystick waarbij het gemakkelijk van uiterlijk kan veranderen is er de Sleeve ontworpen. Dit is een extra laag die eenvoudig op de hockeystick aangebracht kan worden. De Sleeve kan zelf gekozen worden en hierbij heeft de gebruiker keuze uit allerlei kleuren, patronen en kan de zelfs gekozen worden voor het beletteren van de hockeystick. Dit kan online samengesteld worden en wordt vervolgens in de winkel op de hockeystick aangebracht. Door verhitting krimpt het materiaal waardoor deze perfect aansluit op de stick. Na een jaar kan er voor een nieuw uiterlijk gekozen worden waarbij alleen de Sleeve vervangen hoeft te worden in plaats van de gehele hockeystick. Ook beschermt de Sleeve  de hockeystick zodat deze minder snel slijt.

De Sleeve kan ook gebruikt worden in combinatie met een lease model zodat de hockeystick in een beheerde pool blijft en gemakkelijk doorgegeven kan worden. Elk nieuw hockeyseizoen kan gekeken worden of de hockeystick nog voldoet en anders kan deze ingewisseld worden. Hierdoor kan de gebruiksduur gemakkelijk worden verlengt doordat de hockeystick door iemand anders gebruikt kan worden. Daarnaast wordt de levensduur door het gebruik van de Sleeve nog verder verlengd.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/625abb34da732c6e51b47b7b5c7b0482_large.jpg

Business model

Door de verkoop van de Sleeve verschuift het verdienmodel van de hockeystick naar het hybrid model.  Hierbij kan er gekozen worden voor een standaard model om de kosten laag te houden of een gepersonaliseerde versie die duurder is. Dit laatste geeft wel meer opties aangezien hierbij ook de club zelf Sleeves kan verkopen in de kleur van de club of zelfs unieke team-stick kleurencombinaties kan maken. Daarnaast kent het lease model twee verschillende varianten. Bij de eerste variant richt het model alleen op het aanbieden van de hockeystick zelf. Er zijn verschillende prijsklassen afhankelijk van de beschadigingen van de stick. De tweede variant is in combinatie met de Sleeve waarbij er slechts één prijsklasse is aangezien de hockeystick minder beschadigd raakt en nagenoeg hetzelfde eruit zien. 

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/92d3b329dbebadd1853f80374d58a9f6_large.jpg

Conclusie

Er zijn meerdere oplossingen bekeken en de combinatie van de Sleeve met het lease model bied veel mogelijkheden om de gebruiksduur en technische levensduur dichter bij elkaar te brengen. De Sleeve zelf zorgt ervoor dat de hockeystick minder snel slijt en vervangen wordt omdat deze eenvoudig van uiterlijk veranderd kan worden. De Sleeve zelf wordt in de winkel gewisseld zodat het materiaal nadat het gebruikt is ook gemakkelijk ingezameld kan worden. Ook het lease model zorgt ervoor dat door het beheer van de hockeystick deze langer gebruikt zal worden. Mocht het in de toekomst gemakkelijker zijn om de oude sticks te recyclen dan kunnen deze ook gemakkelijk via dit centrale punt verzameld worden. Vooralsnog is het lastig om de hockeystick zelf te recyclen, maar gelukkig kan door beide oplossingen de hockeysticks langer mee gaan en voorkomen worden dat ze voortijdig in de afvalbak belanden.

https://www.circulairondernemen.nl/uploads/495a59d799f1b4ffadd795eed481a854_large.jpg

Resultaten van de CIRCO Circular Design Cases worden tentoongesteld in de CIRCO expositie op het terrein van The Circular Building van Plug In City in Eindhoven.

Voor meer informatie zie: www.circulardesigncases.nl/hockeystick

Read more
There are no matches yet. Match to this solution

Do you want to comment on this solution?

nvt Nvt
nvt Nvt

Deze expo is inmiddels gestopt om plaats te maken voor de nieuwe circulaire expo's van DDW17. Dit jaar 'circulaire huisvesting voor studenten'.

10 August 2017 16:18