DISRUBT zoekt oude fiets binnenbanden en organisaties die willen helpen inzamelen

uitdaging

Oude binnenbanden van fietsen worden vaak weggegooid en leiden tot een grote hoeveelheid restafval. DISRUBT verzamelt deze binnenbanden om er flexibele fietskratten van te maken. Voor de inzameling zijn we op zoek naar partners. Partners die de binnenbanden bij ondernemers willen ophalen of partners die oude binnenbanden willen afstaan.

Over DISRUBT

Het fietskrat is sinds het begin van deze eeuw een kleurrijk onderdeel van ons straatbeeld. De fiets wordt tegenwoordig creatief aangekleed met mandjes en bierkratten. ​Bij het ontwerp van fietsenrekken is alleen geen rekening gehouden met de omgebouwde bierkratten en geleende winkelmandjes. Hierdoor neemt de fiets inclusief krat vaak meer dan één parkeerplek in.

DISRUBT maakt fietskratten van gerecyclede binnenbanden. Het eindresultaat is duurzaam en unieke flexibele fietskrat die het parkeren van je fiets een stuk makkelijker maakt en voorziet in alle gemakken.

Environmental impact

Veel producten die we iedere dag gebruiken bevatten onderdelen van rubber, denk bijvoorbeeld aan je stofzuiger, schoenen en fietsbanden. Om rubber toe te kunnen passen in deze producten heeft het een balans nodig tussen elasticiteit en taaiheid, wat we 'vernetten' noemen. Deze bewerking heeft alleen een groot nadeel, want hierdoor kan het rubber na toepassing in een product niet meer herverwerkt worden. 

Een fietsband kan bijvoorbeeld nog wel hergebruikt worden in een tas of als bekleding van een stoel, maar deze toepassing is in principe eenmalig en zonder bewerking van het product. Dit maakt het cradle-to-cradle recyclen van fietsbanden is tot op heden onmogelijk. DISRUBT wil graag op grote schaal een positieve bijdrage leveren aan het duurzaam gebruik van rubber en is daarom met de Rijksuniversiteit Groningen een onderzoek gestart naar het recyclen van fietsbanden.

Sociale impact

Wij streven ernaar om een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving door kwetsbare groepen in de belangrijkste productieprocessen van de DISRUBT producten te betrekken. Een voorbeeld is de inzameling van de oude binnenbanden, dit wordt iedere week gedaan door de Regenboog Groep. Vervolgens brengen ze de verzamelde binnenbanden naar AEB Amsterdam waar de oude binnenbanden verbrijzeld worden in kleine vlokken.

Onze uitdaging

We willen graag landelijk de binnenbanden inzamelen. Bij iedere fietsondernemer van Klein-Kuttingen tot in Oudeschip. Het volgende is hiervoor nodig:

  • Logistiek: We hebben organisaties nodig, zoals Regenboog Groep, die met mensen werken en graag op de fiets langs ondernemers gaan om de binnenbanden op te halen.
  • Opslag: We hebben organisaties nodig, zoals AEB Amsterdam, waar de binnenbanden tijdelijk opgeslagen kunnen worden.
  • Bewerking: We hebben organisaties nodig, als Milieuwerken, om de ventielen te verwijderen van de binnenbanden.

Tot slot kan de overheid een positieve rol spelen door de afvalverwerking van binnenbanden te reguleren: van afval naar grondstof!

Heb je een oplossing, ideeën of opmerkingen? Laat hieronder een reactie achter.

Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Marga van Beek op 03-08-18 disrubt.com

Wil jij op deze uitdaging reageren?

Laatste reacties

14 nov
Reactie van Hettie

Wij hebben heel veel binnenbanden opgehaald bij fietsenmakers en zouden het fijn vinden als deze gerycled kunnen worden. wij zijn een kringloopwinkel gerund door mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt en houden ons ook bezig met recyclen en upcyclen.

22 okt
Reactie van Bas

Er zijn veel tour- en wielerclubs. Velen hebben 'respect voor natuur en medeweggebruiker" in hun regelement staan. Mogelijk willen zij wel banden innemen van hun leden en die bij jullie inleveren. Bijv. in ruil voor 50 ct per band ofzo voor de vereniging.

15 aug
Reactie van Arjon

Hoi,
Ik heb wel een idee om binnenbanden in te zamelen. Wij maken duurzame circulaire inzamel- en afvalbakken. Zet deze neer bij fietsenwinkels waar de fietsenmaker en passanten hun binnenbanden in kunnen deponeren. Wat is er mooier dan je te recyclen binnenband ook nog eens ook nog eens in een duurzame circulaire inzamelbak te deponeren. Meer info over onze inzamel- afvalbakken vindt je op www.afvalbox.net
Maar je mag ook altijd even bellen.

09 aug
Reactie van Kasper

Ik heb jullie zojuist een mailtje gestuurd, wij zijn op zoek naar iemand die onze fietsbanden kan recyclen!

09 aug
Reactie van Afra

PS. Hebben jullie al contact gezocht met bandenfabrikanten om restmateriaal daar op te halen?

06 aug
Reactie van Fioen

Beste Marga, misschien kan 12uur ondersteuning van een logistiek-expert je ook nog verder helpen, je zou dit aan kunnen vragen via Ondersteuning op Maat. https://www.circulairondernemen.nl/bibliotheek/los-jouw-circulaire-vraagstuk-op-met-hulp-van-experts

DISRUBT maakt fietskratten van gebruikt materiaal. Wij zoeken oude binnenbanden van fietsen hiervoor en organisaties die willen helpen met het inzamelen.

Initiatiefnemer

Deelnemers

Relevante Global Goals for Sustainable Development

Bijdragen aan een Futureproof bedrijfsleven door: 12 Responsible consumption and production 17 Partnerships for the goals